Este unul dintre cei mai importanti factori intr-o gradina. Apa in exces dauneaza atat plantelor cat si gazonului. Pentru a preveni inundatiile unei gradini este necesar acest sistem de drenaj. Modalitatile de realizare sunt limitate, insa in functie de bugetul fiecaruia se pot realiza diferite sisteme de drenaj, astfel:
- Sistemul cu tuburi- presupune realizarea unei retele de tuburi speciale de drenaj, si ingroparea acesteia la o adancime de 70-80 de cm. Tuburile de drenaj se gasesc in magazinele de specialitate, Acestea, din fabricatie, sunt gaurite in functie de necesitati. Astfel, unele prezinta gauri de cca 1 cm, facute la o distanta de 10 cm, altele de cca 0,5 cm la distante de 15 cm. Trebuie doar sa estimam textura solului si cata apa trebuie sa colecteze sistemul de drenaj. Tuburile sunt acoperite de o plasa geotextila, apoi sunt asezate pe un pat de pietris in santurile deja sapate, un alt strat de pietris le vor acoperi, stratul final de cca 20 de cm fiind de pamant.
-Sistemul cu santuri- presupune realizarea unei retele de santuri, adanci de cca 40 de cm si late de 30. Peste aceste santuri se pune o plasa geotextila (va proteja stratul de pietris, in timp, pentru a nu se colmata), apoi un strat de 30 de cm de pietris. La urma se intinde stratul final de 10 cm de pamant. Acest sistem de drenaj este mult mai economic, dar nu este recomandat pentru o garantie mai mare de 10 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu